
Talentgericht werken is geen tijdelijk project, of iets wat voorbehouden is aan een aantal medewerkers. Talentgericht werken vlecht je door de organisatie heen; het is voor íedereen, vanaf de indiensttreding tot aan het verlaten van de organisatie.
"Iedereen heeft talent. Iets wat je van nature makkelijk afgaat, waar je energie van krijgt en wat je voldoening geeft."
Talentgerichte werving en selectie
Het begint dus al bij de werving en selectie van nieuwe mensen. Diploma’s en ervaring zijn belangrijk, maar hiermee kijk je vooral terug. Blik in de vacaturetekst juist vooruit, benoem de resultaten die jullie willen behalen en op welke manier je daar denkt te komen. Beschrijf waarom mensen graag bij jullie werken en nodig de kandidaat uit om zelf aan te geven welke waarde hij/zij komt brengen. Denk in talenten in plaats van in functies.
Laat de twee of drie meest geschikte kandidaten een talentenscan maken. Zo kun je zien wie er daadwerkelijk het best bij jullie past en ook weet je nog voordat diegene in dienst komt, welke (verborgen) talenten deze persoon bezit.
Talentgericht ontwikkelen
Is een persoonlijk ontwikkelplan vooral gebaseerd op de functie of is het gekoppeld aan de talenten van de medewerker? Talentgericht ontwikkelen gaat over nog beter worden in wat je al kan en wat goed bij je past, en niet zozeer over het aanleren van vaardigheden waar je van nature minder goed in bent. Dit laatste kost veel energie en komt het werkplezier en de efficiëntie niet ten goede.
Laat medewerkers hun talenten ontdekken en geef ze de ruimte om ze ook te ontwikkelen. Bekijk met elkaar hoe de werkzaamheden optimaal (o.b.v. de talenten) verdeeld kunnen worden over het team. Het gaat er niet om dat iedereen alleen maar doet wat ‘ie leuk vindt, maar over het optimaal gebruikmaken van de aanwezige talenten én een gezonde energiebalans.
"Probeer je van een 5 een 6 te maken of
ga je liever van een 8 naar een 9?"
Talentgericht leiderschap
Bij een talentgerichte manier van werken hoort faciliterend en motiverend leiderschap. De uitdaging van de talentgerichte leider is het vormen van een goed op elkaar afgestemd team. Een team waarin iedereen zijn/haar talenten zoveel mogelijk kan inzetten en waarin mensen de ruimte krijgen om zich te blijven ontwikkelen vanuit hun talenten.
Van een leidinggevende vraagt dit vertrouwen, zodat de regie bij de medewerker zelf kan liggen. Tegelijkertijd moet hij/zij de mensen goed kennen; op de hoogte zijn van hun talenten en ambities, zodat er een goed beeld is van hoe ze optimaal kunnen bijdragen aan de organisatiedoelstellingen.
Hiervoor is het belangrijk dat de leidinggevende zelf ook weet wat zijn of haar talenten zijn, wat de natuurlijke leiderschaps- en communicatiestijl is, en wat de impact is van zijn/haar gedrag op het team.
Talentgericht met problemen omgaan
Dat klinkt misschien gek, maar veel problemen ontstaan doordat mensen teveel vaardigheden moeten inzetten die ze van nature niet bezitten. Dit kost veel energie, kan onderlinge irritaties opleveren en komt de kwaliteit van het werk uiteindelijk niet ten goede.
Check bij problemen dus eerst of iemand misschien ongemerkt steeds meer werkzaamheden is gaan doen die niet bij de natuurlijke talenten passen. Vaker of langdurig verzuimen of een steeds stroevere samenwerking met collega’s kan hier namelijk het gevolg van zijn.
De tijd is nu
Talentwaarderend werken is in deze tijd van snelle veranderingen en een krappe arbeidsmarkt essentieel. Ik kom graag bespreken hoe talentgericht werken in jouw organisatie geïntegreerd kan worden zodat jullie de volgende positieve effecten gaan ervaren:
Grotere wendbaarheid als organisatie
Aantrekkelijke werkgever
Betrokken, florerende medewerkers
Hoge kwaliteit, meer innovatie
Minder mismatch in werving en selectie
Lagere uitstroom en verzuim
Betere teamsamenwerking
Comments