Durf jij het maximale uit je team te halen?
​Het ontwikkelen en benutten van talent kan alleen als je als organisatie de verschillen tussen medewerkers erkent en waardeert.
Het teamtraject 'Ieder z'n talent' is een diepgaand én praktisch traject waarmee we ervoor zorgen dat de teamleden zoveel mogelijk gaan doen waar ze goed in zijn en energie van krijgen. Dit vergroot het werkplezier, de productiviteit neemt toe en de samenwerking verbetert.
De 4 stappen van het Teamtraject 'Ieder z'n talent'
01.
Individuele talentenscans
Iedere medewerker maakt een eigen me.scan en ontdekt in een persoonlijk ontwikkelgesprek zijn/ haar natuurlijke talenten, de valkuilen en het nog onontdekte potentieel. Bovendien krijgt ieder teamlid een uitgebreid rapport met een aantal persoonlijke ontwikkeltips.
02.
team talentensessie
De me.scans van alle teamleden worden samengevoegd tot een teamscan, de we.scan. Tijdens de Team Talentensessie (één dagdeel) ontdekt het team de kracht, de kansen en de kwetsbaarheden van het team als geheel. Gezamenlijk bepalen we een ontwikkeldoel.
03.
teamcrafting
Met de inzichten uit de we.scan leggen we met elkaar de puzzel van enerzijds de talenten en interesses van de teamleden en anderzijds de taken die gedaan moeten worden (één dagdeel). Het gaat NIET om 'alleen maar doen wat je leuk vindt', maar om een optimale energiebalans binnen het team.
04.
evaluatie/finetuning
We komen nog één keer bij elkaar om te bespreken hoe het gegaan is na de workshop 'teamcrafting' en waar nodig scherpen we de werkwijze aan.
Hoe ziet de 'team talentensessie' eruit?
-
​Voorafgaand aan de team talentensessie maakt ieder lid van het team de me.scan en krijgt een eigen persoonlijk ontwikkelgesprek.
-
De me.scans worden samengevoegd tot één teamscan, de we.scan.
-
De team talentensessie start met een korte uitleg over teamdynamiek in het algemeen.
-
Vervolgens bespreken we met behulp van het grote we.scan coachbord jullie teamdynamiek; welk gedrag ontstaat wanneer mensen veel werkzaamheden verrichten waar ze niet van nature goed in zijn en welk effect heeft dat op de ander?
-
We kijken naar de teamsamenstelling op basis van de aanwezige talenten, het potentieel en de valkuilen. In groepjes benoemen we de Kracht, Kansen en Kwetsbaarheden van jullie als team.
-
Op basis van de opgedane inzichten bepalen we gezamenlijk een teamdoel.
Wat is 'teamcrafting'?
We kunnen heel praktisch aan de slag met de inzichten uit de we.scan door de werkzaamheden binnen het team zo te verdelen dat ze beter aansluiten bij de natuurlijke talenten van de individuele medewerkers. In de workshop 'Teamcrafting' legt het team zelf - onder begeleiding - de puzzel van enerzijds de taken en verantwoordelijkheden en anderzijds de talenten en interesses. Zo krijgen de medewerkers meer zeggenschap over hun takenpakket en de taakverdeling.
​
Teamcrafting kan uit de volgende onderdelen bestaan:​​
-
​​Taken: aanpassen, toevoegen of weglaten van specifieke taken.
-
Relationeel: interacties met anderen zoals, collega’s en klanten.
-
Cognitief: de eigen kijk op het werk en de rol binnen het team.
-
Contextueel: de werkomgeving.
Naast de bestaande functies vormen zich op deze manier ook rollen. Deze kunnen bestaan uit terugkomende taken, uit projecten of uit tijdelijke opdrachten die zich aandienen binnen de organisatie.​
Hoe ziet de workshop 'teamcrafting' eruit?
-
​​De medewerkers stellen vooraf een lijst op van hun eigen werkzaamheden.
-
Tijdens de workshop noteert ieder voor zich welke taken hij of zij graag meer, minder, anders, beter (met opleiding of extra uitleg) of nieuw (nieuwe taken) zou willen uitvoeren.
-
Deze keuzes worden gerelateerd aan de eigen me.scan die de energievreters en -gevers toont.
-
Vervolgens wordt gezamenlijk gekeken naar de onderlinge verschillen en overeenkomsten en op welke manier er aanpassingen gedaan kunnen worden.
-
Waarschijnlijk blijft een aantal taken over. Per taak bekijken we of er nog mogelijkheden zijn.
LET WEL: Teamcrafting is NIET alleen maar doen wat je leuk vindt. Het gaat om het optimaliseren van de energiebalans.
Wat levert het teamtraject 'Ieder z'n talent' op?
-
versterking van het onderling vertrouwen;
-
effectievere onderlinge communicatie;
-
meer begrip voor elkaar en vertrouwen in elkaars kunnen;
-
minder conflicten en betere omgang met conflicten;
-
zicht op ontbrekende (of verborgen) talenten;
-
​meer werkplezier en betrokkenheid;
-
optimale inzet van talenten = efficiënter werken;
-
meer flexibiliteit, wendbaarheid als team;
-
duurzame ontwikkeling van talenten;
-
een groter gevoel van zingeving, verantwoordelijkheid en eigenaarschap;
-
groeien als individu én als team, in kwaliteit en productiviteit.
Ik wil graag meer informatie over het teamtraject 'Ieder z'n talent'