Ken je talenten
Natuurlijk moet je allereerst weten wat je talenten zijn. Dat klinkt als een open deur, maar veel mensen weten niet precies wat hun talenten zijn. Ten eerste omdat dat wat je van nature doet, gemakkelijk voelt en dat zie je zelf niet direct als een talent. Bovendien identificeren we ons ook met vaardigheden die we door de jaren heen hebben aangeleerd, maar die lang niet altijd een talent zijn. Denk aan: “Ik ben planner” of “Ik ben manager”.
Wanneer je vooral je natuurlijke talenten kunt inzetten, krijg je energie van je werk. Ook werkzaamheden waar je vooral je aangeleerde talenten inzet, kan je leuk vinden om te doen, maar ongemerkt kosten deze je toch energie. Zeker in situaties waarin jij wat minder lekker in je vel zit of wanneer er sprake is van spanning of tijdsdruk.
Met de me.scan ontdek je het verschil tussen jouw natuurlijke talenten en je aangeleerde vaardigheden. Je ziet welk gedrag kan ontstaan wanneer je teveel aangeleerde vaardigheden moet inzetten, wat je triggers zijn en wat jóuw manier is om de dingen te doen. Heel interessant, maar hoe ga je daar vervolgens vorm aan geven?
Koppel je talenten aan je kennis en ervaring
Een talent kan vrij abstract klinken waardoor het misschien lastig is om ermee aan de slag te gaan. Wat ik in de praktijk zie, is dat de bewustwording sowieso iets met je doet. Het geeft ruimte om te experimenteren en het heeft vaak een positief effect op je gevoel van zelfvertrouwen. Bovendien weet je nu duidelijk wat je valkuilen en triggers zijn. Je herkent ze sneller, waardoor je er op dat moment bewust voor kunt kiezen om het nu anders te doen.
Onlangs had ik een me.scan gesprek met iemand die het talent ‘vernieuwend’ van nature heeft, maar dit nog niet herkend had. Tijdens ons gesprek realiseerde hij zich dat hij in z’n vrijwilligerswerk wel vaak degene is die ideeën oppert, en die worden eigenlijk ook altijd goed ontvangen en vaak zo uitgevoerd. In zijn werk doet hij dit veel minder, realiseerde hij zich. Hij heeft zich nu voorgenomen om actiever deel te nemen aan vergaderingen en de ideeën die hij heeft, vaker te delen.
Wanneer je jouw net ontdekte talent bekijkt in relatie tot je ervaring en de kennis die je hebt opgedaan, dan ga je de rode draad zien. Kijk terug naar vorige banen en herinner je wat jij als vanzelf oppakte. Ga ook na of je dit talent in je privésituatie herkent. Kijk vervolgens naar je huidige werkzaamheden. Wanneer zet je dit talent (misschien ongemerkt) al in? Is er ruimte om dit vaker te doen?
Jobcrafting
Wanneer je echt aan de slag wilt met je talenten en het potentieel dat je ontdekt hebt, zal je je eigen werkzaamheden goed onder de loep moeten nemen. Maak een lijst van jouw taken en verantwoordelijkheden en schrijf op of je hierbij vooral een natuurlijk talent of een aangeleerde vaardigheid inzet. Schrijf er ook bij welke contacten je bij deze werkzaamheden hebt (collega’s, klanten) en wat dit met je energieniveau doet. Vervolgens kijk je naar je ‘net ontdekte talent’, je potentieel, en gaat na op welke manier je de focus kan verleggen in je werk om meer met dit talent te doen. Op deze manier geef je je talenten al meer de ruimte binnen je eigen functie. (Hier komt nog een uitgebreider blog over)
Teamcrafting
Nog leuker en waardevoller wordt het wanneer jullie als collega’s vervolgens samen gaan bekijken hoe de verdeling van de werkzaamheden o.b.v. jullie talenten zo optimaal mogelijk is. Misschien heeft een collega een taak die hem veel energie kost, terwijl die taak voor jou juist een mooie uitdaging zou zijn om een net ontdekt talent verder te ontwikkelen. In een teamcraft-sessie gaan we gezamenlijk aan de slag met de optimale verdeling van de werkzaamheden. Het gaat er NIET om dat iedereen alléén maar leuk werk doet, maar het gaat vooral om de optimale inzet van het aanwezige talent en een – voor iedereen – gezonde energiebalans.
Wanneer jullie van elkaar weten wie welke talenten heeft en elkaars talenten beter gaan benutten, verbetert de samenwerking, het werkplezier en het onderlinge vertrouwen. Het zal je niet verbazen dat dit alles een positief effect heeft op de kwaliteit van het werk, de efficiëntie en uiteindelijk op het verzuim en verloop.
Comments